10 Ekim 2013 Perşembe

BÜTÜN KİTAPLARI OKUNASI YAZARLAR

Dikkat edilecek olursa iki yazar türünün tüm yapıtları okunmaya değerdir:

1-disiplinli yazarlar: şahsi görüşüm disiplinli yazarların okunabilir yapıtlarının üretken yazarlara oranla çok daha fazla olması yönündedir. bu tip yazarlar yapıtlarını yazarken derin araştırmalar yapar, her sözcük , her cümle üzerine uzun uzun düşünürler. genellikle en iyi şeklini bulana kadar aynı romanı birkaç kez yazarlar. hemen örneklendirelim:
mesela marcel proust ve balzac aynı dilde yazan (fransızca) ve aynı yaşta (51) ölmüş dönemlerinin büyük yazarlarıdır. ancak ikisi arasında çok önemli bir farka var; balzac öldüğünde geride yaklaşık 90-95 roman bırakmıştır. proust ise zevkler ve günler adlı bir deneme kitabı ve 7 ciltten oluşan kayıp zamanın izinde adlı tek roman. buradan çıkan sonuç gayet net, balzac oldukça üretken bir yazar ama bu aynı zamanda onun zaafı. çünkü özensiz ve dikkatsiz yazan biri. proust ise oldukça disiplinli ve yapıtlarını tekrar tekrar kontrol ederek yazıyor. dolayısıyla da ortaya belki daha güzel olması tartışılabilir ama şüphesiz ki edebi açıdan daha iyi yapıtlar çıkarıyor. disiplinli yazarlar arasına, james joyce, gustave flaubert, virginia woolf, robert musil gibi isimleri ilave edebiliriz. diğer yandan charles dickens, john steinbeck, ernest hemingway gibi yazarlar oldukça üretken yazarlardır.

2- özgün yazarlar : bu tip yazarların kendine has bir yazış biçimi ve biçemi vardır. bu tarz yazarlar hiçbir akıma bağlanamaz ve tüm yapıtları hemen hemen aynı havayı yansıtır. dolayısıyla da yapıtları genel olarak bir bütünlük oluşturur. okur, böylesi özgün bir yazarın hemen her eserinden aynı keyfi alabilir. franz kafka, dostoyevski, gabriel garcia marquez, william faulkner gibi yazarların kendine has dünyası vardır. franz kafka'da kaotik, baskıcı, mekansız/zamansız ortam; dostoyevski'de ruhsal sorunlu kahramanlar; gabriel garcia marquez'de fantastik olanla gerçeğin iç içeliği ve çoğu romanının geçtiği düşsel macondo kenti; william faulkner'daki bilinçakışı tekniği ve marquez usulü çoğu yapıtlarının geçtiği düşsel yoknapatawa kenti...
görüldüğü üzere özgün yazarların yapıtlarında konu farklı olsa da onları birleştiren bir üslup ve/ya mekan birliği bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder